Europees

Europees gezien zijn er de Richtlijnen, die in alle Europese landen wet zijn, en een veelheid aan normen, waar het verstandig is om aan te voldoen. Op Europees niveau is er ook nog zoiets als NPR: de CWA’s en Technical Documents. CWA’s zijn niet veel meer dan een set afspraken tussen partijen in de markt, niet alle EU landen hoeven mee te doen; Technical Documents worden opgesteld door Technical Commitees, waarin alle EU landen 2 of drie vertegenwoordigers in hebben.

Omdat de Richlijnen wetten zijn, kan iedereen die downloaden bij het loket van de Europeese wetgever, Eurlex.  Met CWA’s en TD’s is dat helaas weer anders.

Argh! is vertegenwoordigd in de TC433, de technische commissie die de oude CWA25 “ombouwt” naar een Europese norm. Het eerste deel gaat over theatermachinerie, het tweede over truss, in het derde staan de termen en definities, en in deel vier gaat het over gebruik op de werkvloer / praktijkrichtlijnen.

CWA 15902-1 Algemene eisen
De CEN Workshop Agreement 25 is een eerste Europees schrijfsel over “lifting and load bearing constructions in the entertainment”. Het is inmiddels gepubliceerd onder nummer ‘CWA 15902’.

CWA 15902-2: Truss
Een deel van de deelnemers van de CEN CWA 25 werkgroep heeft zich bezig gehouden met truss. Truss is in sommige opzichten een buitenbeentje in de regelgeving in de entertainment, en daarom is er zelfs een apart document van gemaakt binnen deze cwa. Inmiddels is dit gepubliceerd onder nummer CWA 15902-2.

Machine Richtlijn
De moeder van alle europese documenten over machinebouw en veiligheid.