Deel 5: Conclusies

1)  Voor het hijsen / heffen van truss is een sleeved steel één van de opties. Zeker wanneer er een temperatuur-risico is (pyrotechniek, hitte van schijnwerperbehuizingen en lichtbundels) is het niet aan te bevelen om alleen maar polyester rondstroppen te gebruiken (sterker nog: het is vaak verboden!). Er moet een staalkabelstrop als safety naast worden aangebrcht. Maar wanneer er toch zo’n soort back-up steel wordt gebruikt, kan die net zo goed meteen als primair hijsmiddel worden ingezet. Al zal er dan wel in een bescherming moeten worden voorzien voor de zachte aluminium trussbuis, bijvoorbeeld door een slang om de ‘steel’ te doen. Overigens worden deze omhulde stroppen in Duitsland nog verder in hun toepasbaarheid beperkt, want daar moet het lijf van de strop over de gehele lengte te inspecteren zijn vi). Dus is de slang maar op hooguit de helft van de lengte uit te voeren, en daarmee zijn we voor een aantal ‘zaag-problemen’ terug bij af.

2)  Voor het aanslaan van stalen spantprofielen zijn deze ommantelde staalstroppen ook zeker géén optie, op een enkel uitzonderlijk profieltype na. De slangdikte geeft maar weinig extra afrondingsstraal – en die is bij de eerste keer gebruik ook vrijwel direct verdwenen. 

3)  De ongeschreven regel dat schade aan de slang (analoog aan de mantel van een rondstrop) reden zou moeten zijn voor afkeur wordt vaak genegeerd. Dat die schades ontstaan door verkeerd gebruik, duidt op een gebrek aan kennis van zowel de gebruikers als van de producenten. Want die laatsten zouden het gebruiksdoel (en de beperkingen) beter moeten beschrijven in hun CE of IIA-verklaring(en).

4)   Bedrijven die rondzeulen met basket-steels vii) of stroppen van 3m of meer met een slang erom, geven aan dat ze eigenlijk geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. De klok en de klepel van de rigging.

Figuur 6: ‘basket steel met slang’


5)   Het meest low-tech (of no-tech) materiaal voor het beschermen van de staalstroppen tegen scherpe kanten blijft toch de in 16 lagen (8 x) of meer gevouwen jute zak, zoals geschematiseerd in fig. 7. De dikte daarvan bedraagt zeker 10-12mm, en ook wordt deze plaatselijk geplet, er blijft duidelijk meer over dan 3mm.  Soortgelijke (over-)belastingsproeven op HE-profielen, maar dan met jute, bleken niet de hierboven beschreven ‘slang-kabel’ schades op te leveren.

Figuur 7: Stalen HE profielen zonder en met jute als hoekbescherming.

6)     Naast jute zakken zijn stroken gesneden uit tapijttegels (dikte 5-7mm) of rubber transportband (8-12mm) ook een mogelijkheid als hoekbescherming, maar het risico van het eventuele vallen daarvan is wel weer groter. Zeker de stroken transportband kunnen een forse klap uitdelen.

Een prima alternatief voor slangsteels…?

Voetnoten

vi) En ook hier schieten de Oosterburen weer eens door in hun regel-fetisjisme. Een slang is vele malen eerder beschadigd dan de staalkabel. Dus als de mantel-schade regel – zoals bij rondstroppen hier ook consequenter zou worden toegepast is de (eventuele) kabelschade, met het verwijderen van de mantel / slang, direct zichtbaar gemaakt.

vii) Basket steels is een in Nederland ingeburgerde naam voor een korte staalstrop met aan één uiteinde een haak eraan vast. In combinatie met een ‘overmaatste harpsluiting’ is dit een efficiente en veilige manier van monteren van een staalstrop in de ‘basket’ aanslagmethode om een constructiebalk.