Beamclamp deel 2 – ook deze niet

Ook al is het ding in de figuur rechts hiervan feitelijk een verstelbare balkenklem. Maar deze is weer niet traploos verstelbaar. Dit is een soort van “instelbare kikkerklem”, en daar zijn dan weer uitvoeringen van te vinden zonder die “kartel-tanden”.

En ook dus niet over deze traploos verstelbare klemmen; want de hiernaast afgebeelde versies worden wel op een profiel gebruikt – maar dan wel een speciaal soort aluminium extrusieprofielen, die worden toegepast als draagspanten van de “alu-hallen” die wij in ons vak vooral tegenkomen als feesttenten.

Ze zijn verstelbaar, en soms zelfs met een vermelding van een WLL, maar de grondslag (welke veiligheidsfactor) daarvan is moeilijk te achterhalen. De plaatjes suggeren vrijwel allemaal een toepassing voor hijswerk. Maar een IIA verklaring? Een gebruiksaanwijzing? En is er dan met een veiligheidsfactor voor vervormen of breken gerekend? Er kunnen weliswaar dikke M10 (en soms M12) oogmoeren of oogbouten ingedraaid worden, die dan weer van allerlei staal- kwaliteiten en sterktes kunnen zijn. Die ‘ogen’ van die bouten en moeren kunnen in allerlei richtingen ‘terechtkomen’; terwijl juist de richting van de kracht ten opzichte van het vlak van het oog wel degelijk grenzen stelt aan de belastbaarheid.


Je moet als fabrikant behoorlijk lef hebben (of heel dom zijn?) om een plaatje zoals hier rechts af te beelden. Een Kito(?) takel van 250 kg (aan een M10 oogmoer van 230kg?) – als die al met de haak in de opening van de oogmoer zou passen. En van een aluminium trussbuisklem (links) weten we dat in 99,5% van de gevallen daar een M12 bout verbinding bij wordt toegepast. En die hebben een belastbaarheid (WLL) van tenminste 340kg, terwijl de klem zelf ca. 500 tot 700 kg WLL is. Dus wat te denken van een truss die aan zo’n tentspant-klem is opgehangen zoals het plaatje hiernaast. We nemen de WLL van het zwakste onderdeel – en dat delen door 2!  Drie maal raden wat het zwakste onderdeel is…. ?

En nog even tussendoor – we gaan het zeker niet hebben over de hieronder afgebeelde klemmen….. Want ook al hebben deze zeker wel een klem-funktie, de fabrikanten hebben ze nooit voor ‘rigging’ (= hijs- of hef toepassing) bedacht. Die in het midden en rechts dienen op zijn best als bevestigingspunt voor bijvoorbeeld luchtbehandelingskanalen, sprinklerbuizen of TL’s. 

En wie ze dan toch voor rigging gebruikt, ja dat moet ie dan zelf maar uitzoeken. Met de ArbeidsInspectie, de Voedsel en Waren Autoriteit en met zijn verzekeraar – en misschien ook wel de opdrachtgever als die er – niet geheel onterecht natuurlijk – over zou gaan “zeuren”.

Daarmee mag dan wel duidelijk zijn dat we eerst zorgvuldig moeten vastleggen welke soort ‘beamklem’ we nu precies bedoelen, voordat we over een toelaatbare hoek ervan gaan praten. Maar over deze verstelbare tent profielspant klemmen zullen we het hier verder niet hebben…..

Deel 3: het gaat wel over deze…