Hoe schuin mag je een beamclamp gebruiken?

Antwoord:

Dat weet alleen de fabrikant van die balkenklem (of “beam clamp” op z’n Engels)  voor zover het de soort klem zelf betreft.  Maar we zullen proberen om toch een algemeen antwoord te geven en daarbij opmerken dat die toelaatbare hoek niet alleen afhangt van de klem zelf, maar ook van de grootte van de last en van het type en grootte van het staalprofiel waar hij omheen klemt.

Wat voor beamklem?

Eerst maar even wat algemene opmerkingen over die klemmen, die op staalprofielen – van het type IPE, IPN of HE worden gebruikt – zoals hieronder afgebeeld:

En die worden ‘elders’ natuurlijk ook op de onderstaande manier worden gebruikt:

‘Ons riggers’ gaat het om “verstelbare staalprofiel balkenklemmen”!! En dus gaat dit antwoord niet om allerlei soorten ‘klembeugels’, ‘spantklemmen’, ‘ophangpunten’ of ………..
Je komt soms dit soort dingen nog wel tegen. Ze zijn gemaakt  voor maar één grootte van stalen balkprofiel. Varianten met een extra gat voor de ophanging via een harp, of die waarbij de bout dwars belast zal worden voor dat doel. Of ze goed werken en tot welk gewicht ze veilig te gebruiken zijn – dat is vrijwel altijd een gok. De grijze beugel in het rechtse plaatje is in dat opzicht volkomen onvergelijkbaar met de gele – verstelbare – ‘beamclamp’ zoals boven afgebeeld. Éen “plat liggende” plank is nou eenmaal niet sterk. En de D-sluiting eraan is net zo erg!

Deel 2: Ook deze niet..