Veilig Werken Op Hoogte

De cursus veilig werken op hoogte is een introductie cursus voor technici die regelmatig op hoogte werken en hierbij valbeveiligingsmiddelen gebruiken.

In 2016 zijn de eerste trainingen VWOH-E Niveau 2 gegeven, zoals deze geformuleerd zijn binnen de SKEN (Stichting Kwaliteit Evenementen Nederland). Aan de totstandkoming van VWOH-E hebben een aantal experts uit het veld meegewerkt, van o.a. Flashlight, Frontline Rigging, ARGH en StageCo. De VWOH-E vervangt de oude ERRA.

De VWOH-E heeft op niveau 2 gelijkenissen met IRATA-L1. Er zijn een paar belangrijke toevoegingen gedaan, die specifiek met het redden vanaf een truss en volgspotstoelen te maken hebben en waar eventueel via tweesprongen afgedaald moet worden.

Op dit moment zijn er twee niveau’s:

  • basis veilig werken op hoogte: gebruik van leeflijnen, harnas, Y-split met grote haken
  • gevorderden niveau: voor technici die regelmatig over trussen klimmen (lampen wisselen), riggers die op lokaties werken met horizontale lijnen

Voor de basiscursus kunt u via ons al terecht, voor de gevorderdencursussen zijn een paar aanbieders in de procedure voor accreditatie. Meer informatie hiervoor kunt u bij SKEN opvragen.

De basiscursus duurt een ruime halve dag, al naar gelang er specifieke omstandigheden in de dagelijkse werkzaamheden bestaan kan er binnen de cursus extra tijd aan besteed worden. De cursus gaat in op regelgeving, risico-analyse, materiaalkennis, inspectie, onderhoud,  gebruik van middelen (harnasgordel, Y-split, horizontale leeflijn etc.) en er wordt ook daadwerkelijk getraint. De training wordt gegeven met assistentie van een ervaren industrieel klimmer (IRATA-3) en een ervaren rigger. Voor informatie, neem contact op met Roy Schilderman.