Oorsprong van Argh!

Argh! is de Nederlandse belangenvereniging voor riggers en grounders. De vereniging werd in maart 2000 officieel opgericht door een aantal vaklui.

Ontstaan van Argh!
In Nederland was één van de riggers van het eerste uur Rinus Bakker. In die tijd waren er nog geen inkortkettingen, en had een bridle soms wel een meter aan elkaar gevlochten shackles. Eindloze rondstroppen eindeloos om een spant wikkelen om je puntje te maken… En dat allemaal zonder horizontale valbeveiligingen.
Rond 1985 is hij in IJmuiden zijn eigen riggingbedrijf Rhino Rigs begonnen. Jaren lang draaide hij dit samen met Marina Prak. Eind jaren ’90 gingen ze samen met de hijsafdeling van Flashlight, en in die tijd probeerde Rinus al voet tussen de deur te krijgen bij instanties als de arbeidsinspectie om te proberen wat meer regulatie in onze branche te brengen.
Rond de eeuwwisseling gingen ieder weer zijns weegs: Marina ging naar Prolyte, GertJan Brouwer richtte Frontline op, de spulletjes werden later ondergebracht bij de Riggingbox en Rinus stortte zich helemaal op adviezen en trainingen geven. Maar Marina en hij namen ook het initiatief voor de Argh! Dan doen we het zelf maar…!
En inmiddels zit Argh! aan tafel bij het NEN en zelfs bij het enige Europese overleg over hijsen en heffen in de entertainment.